КОЛОСИТИСЬ НИВАМ, КОЛОСИТИСЬ!

Виробництво зернових культур на Баришівщині – основа сільськогосподарської галузі. І найважливішою та найбільш напруженою ланкою в його багатоскладовому ланцюжку вважається комплекс жнивних робіт.
Ефективність їх проведення значною мірою залежить від наполегливої праці хліборобів та безперебійної роботи збиральної техніки.
Кожні жнива особливі, адже й погодні умови щороку різні. Для нинішніх характерний ранній старт, що зумовлює прискорені темпи збирання зернових, аби звести до мінімуму втрати врожаю.

СТАВКА – НА ЯКІСТЬ
Легенький вітерець вряди-годи прокочується золотистою хвилею по житньому полю. Один за одним, ледь похитуючись, ідуть комбайни. Перенавантажувач на ходу забирає зерно, яке тут же транспортують на досушування КАМАЗ і трактор із двома причепами. Обабіч ниви чергує пожежне авто й трактор, укомплектований дисковими боронами.
Сонце не палюче, як зазвичай жнивної пори, й то визирне із-за хмар і яскравим промінням осяє все навкруги, то знову, викликаючи тривогу, ненадовго зникає в небосині. Та й синоптики попереджали про ймовірність дощів і навіть гроз.

Перехопивши стривожений погляд хліборобів, генеральний директор ПАТ «УІФК-Агро» Дітріх Трайс усміхнувся:
– Красиве небо, правда? На синьому фоні – білі-білі хмари. Тож не годиться гнівити Бога, напевно, дощу в нього просили посіви кукурудзи, соняшнику… Її величність Природа має право на перший крок, а людина – лише на другий, розважливий і розумний. Тому плануватимемо робочі дні з поправками на погоду.
У ПАТ «УІФК-Агро», яке спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур на орендованих землях власників земельних паїв Коржівської, Семенівської, Гостролуцької та Яблунівської громад, головну ставку зробили на якість.
У чому її складові?
– Щонайперше – створення максимально комфортних умов для кожного працівника. Якщо говорити про трударів, які спеціалізуються на польових роботах, то насамперед ідеться про нову, сучасну техніку з комп’ютерною системою управління, забезпечення спецодягом (за потреби – всіма засобами індивідуального захисту), безкоштовним комплексним харчуванням та мінеральною водою із доставкою безпосередньо на робочі місця. До їхніх послуг – душ, пральні машини. А відтак має бути й відповідна висока якість виконаних робіт, – наголошує Дітріх Трайс.
– Якщо ж ні, то передбачена система штрафів, – долучається до розмови головний агроном Товариства Василь Жуковський. – Але жодного разу вони ще не застосовувалися, хоча проблеми були, особливо два роки тому, коли повністю замінили техніку. Непросто було механізаторам пересісти, скажімо, із застарілого МТЗ на агрегат із електронним управлінням, нелегко було і їх перевчити. Та важливо, що люди освоїли нові механізми й виправляли допущені похибки.
Третьою важливою складовою якості, безперечно, є оптимальне дотримання комплексу агротехнічних засобів, спрямованих на одержання стабільно високих врожаїв. А це – якісний посівний матеріал (віддають перевагу іноземним гібридним сортам, стійким до стресових погодних умов, зумовлених і кліматичними змінами, які до того ж забезпечують і вищу врожайність; обов’язковий аналіз грунтів та відповідне їх використання; дотримання сівозмін; обгрунтоване внесення органічних і мінеральних добрив…
Та головне – постійно навчатися, освоювати нові технології, переймати передовий, вітчизняний і світовий, адже той, хто не йде вперед, ризикує залишитися на обочині.
Тож з цією метою делегації Товариства, очолювані Дітріхом Трайсом або Алєксандером Цайном, заступником генерального директора, брали участь у проведенні міжнародних виставок «День поля», на тематичних (із обов’язковим практичним навчанням) виставках, організованих компанією «Хорш Україна» (еліта у сфері агровиробництва причіпної техніки) побували головний економіст Михайло Федоряка, механізатор Геннадій Сапіга.

І ЄДИНУ КОМАНДУ
Колектив ПАТ «УІФК-Агро» нараховує більше дев’яноста осіб. Має потребу й у нових кадрах, зокрема – механізаторів широкого профілю, спеціалістів у сфері електроніки. У Товаристві охоче приймають практикантів, навчають молоді кадри раціональному господарюванню, сучасним агротехнологіям, аби в подальшому ефективно використовували практичні знання в обраній сфері діяльності. Можливо, і в ПАТ «УІФК-Агро». Як, скажімо, студент Уманського університету садівництва Василь Жуковський (ще раніше закінчив агрономічний коледж) після проходження виробничої практики залишився працювати в господарстві спершу помічником агронома, тепер же має статус головного, до того ж і другу вищу освіту – економіст сільського підприємства.
Перспективи для кадрового росту є в кожного працівника, було б бажання! Не один рік працював у господарстві підсобним робітником Олексій Минута, тепер керує потужним трактором «КЕЙС-310М виробництва ТОВ «Завод Кобзаренка», поповнивши ряди досвідчених механізаторів. А серед них щонайперше варто назвати працівників, зайнятих на жнивах: комбайнові екіпажі у складі Геннадія Сапіги, та Михайла Стрикиці; Володимира Ходюна та Володимира Демченка; водіїв Олександра Конюшка, Олександра Бариса; трактористів Олександра Бариса, Віктора Джужика…
– І Володимира Петровича Великого – надійного, цінного й досвідченого трудівника, – емоційно доповнив Дітріх Трайс. – Пенсіонерові 72 роки, але, коли виникає потреба, як минулоріч під час цілодобового збиранні кукурудзи, ветеран працював завзято, даючи фору й молодим. Для мене дуже важливо, що наш трудовий колектив як одна команда: якщо працювати, то сумлінно (відповідно – й гідна заробітна плата), а якщо свято – то обов’язково для всіх.

БУДЕМО З ХЛІБОМ!
На житньому полі комбайни заходять в останні загінки, а загалом у Товаристві цій перспективній і затребуваній на ринку культурі відвели 400 гектарів, стільки ж. як і вже зібраному озимому ріпак (35 центнерів із гектара).Тож можна говорити й про передбачувану урожайність жита – 62-65 центнерів із гектара. Попри його стійкість до несприятливих погодних умов, особливо до посухи, нестача вологи дещо негативно вплинула на озерненість колоса і розмір зерен. Однак і надалі для жита будуть відводиться немалі площі, адже воно підвищує надійність врожаю озимих при високому насиченні сівозміни колосковими, сприяє очищенню полів від бурянів.
На черзі – озима пшениця також гібридних елітних сортів, серед них і високоврожайні та вже перевірені на наших грунтах – Скаген, Акратос, Тобак, стійкі до вилягання й осипання зерна в колосі, до того ж мають хороші борошномельні й хлібопекарські показники.
А на поля, де вже зібране жито, вийшли агрегати із поверхневого внесення азотних добрив та лущення стерні, щоб зберегти життєдайну вологу, пришвидшити розкладання рослинних решток й спровокування росту бур’янів, а вже опісля вноситимуть дефекат і курячий послід… Словом, готуватимуть площі для майбутнього врожаю.
І хоча жнивні роботи в Товаристві лише досягли свого екватора, генеральний директор Дітріх Трайс запевнив:
– Будемо з хлібом, і ПАТ «УІФК-Агро» й надалі братиме участь у реалізації медичного проєкту, в жодному разі не згортатимемо програми соціально-культурного розвитку громад, із якими співпрацюємо, а власники земельних паїв можуть розраховувати на оплату не менше 12 відсотків.